De Hameibrug van de Bonenburgerbrug te Heerde op mijn modelbaan.

IMG 0691   hameibrug

Op mijn modelbaan loopt ook een kanaal. Nu vind ik een een z.g. Hameibrug een mooi en interessant item om te gebruiken.

Omdat ik uit Heerde kom ben ik in mijn jeugd vele malen over de brug gekomen als ik bv. ging vissen. Nu is er in model geen goed model hiervan te koop zodat ik ben aangewezen op zelfbouw. Een leuk project wat goed te doen is. het is een statisch iets waarbij het niet zo kritisch is als dat er bewegende delen bij zijn. Als eerste ben ik de brug gaan fotograferen vanuit alle hoeken en ook zoveel mogelijk vlakke aanzichten. Dat laatste is handig voor het opmeten vanaf de foto en dat je zo min mogelijk perpectief hebt en daardoor minder maatafwijkingen. Toen de brug zoveel mogelijk opmeten en deze maten in een schetsje plaatsen. Nu is het lastig om de hoogtes te meten. Dit heb ik o.a opgelost door ook foto's te maken met een meetstok van 2 meter op de foto. Door nu een afdruk van deze foto te maken kun je overige maten redelijk nauwkeurig en makkelijk herleiden.

De bouw:

Meestal bouw ik dit soort projecten uit polystyreenplaat van 0,25,  0,5 en 1 mm van het merk evergreen. Deze kunststof laat zich goed snijden en verlijmen met normale modelbouwlijm.

Nu komt er een analyse van de diverse onderdelen van de brug en hoe deze zijn opgebouwd. Dit zodat alles in teruggebracht tot vlakke plaatjes.De schetjes die je hier van gemaakt hebt worden nauwkeurig uitgezet op millimeterruitjespapier.

IMG 0712Als je iets maakt zitten daar altijd onnauwkeurigheden in. Bij dit heb je als eerste een meetonnauwkeurigheid en als tweede een snijonnauwkeurigheid.Als je een lijnstuk van 10 mm aftekent en dat  is 9,5 mm dan is de nauwkeurigheid 95%. Als daarna je snijnauwkeurigheid ook 95% is dan wordt je werkelijk onnauwkeurigheid 95% x 95%= 90,25%.  Dat is behoorlijk als daar dan ook de montageonnauwkeurigheid bijkomen dan is de kans op strak werken steeds kleiner. Door de onderdelen nu uit te zetten op milimeterruitjespapier ben je de meet/tekenonnauwkeurigheid al kwijt. Daarbij is alles mooi haaks en is een hoek goed uit te zetten.

Na het tekenen van de diverse onderdelen plak je het ruitjespapier met wat tape op de polystyreenplaat. Langs een stalen liniaal snij ik met een chirurgisch mesje langs de uitgezette lijnen. Snij hier liever meerdere keren met enige druk dan in 1 x met veel druk. je hoeft niet helemaal door en door te snijden. Als je tot op de helft van de plaat hebt ingesneden kun je met lichte kracht "afbreken" langs de snijlijnen.Voor het gemak en het optimaal benutten van de polystyreenplaat plak ik meestal 1 onderdeel tegelijk op de polystyreenplaat.Na het uitsnijden van de onderdelen deze nog even lichtjes afbramen.

IMG 0703Bovenin de staande kolommen zit de as waarover de "broekbalk" draait. Ik heb hiervoor polystyreenasjes van 2 mm voor gebruikt. De gaatjes die hiervoor in de plaatjes van de kolommen gemaakt zijn heb ik gemaakt voordat ik de onderdelen uit de plaat heb gesneden. De reden hiervoor is dat je in de volle plaat meer stevigheid hebt om de gaatjes te maken. Met een speld prik ik een centerpuntje en draai het scherpe boortje tussen duim en wijsvinger rond. Gaat perfect en een boormachine geeft teveel geweld in zulke dunne plaat.

Na het uitsnijden van alle onderdelen worden de delen samengevoegd dmv lijmen.De delen waar je na montage niet meer bij kunt na  worden nu 2 x lichtgroen geschilderd. Hierna volgt montage.IK heb er voor gekozen om de gehele brug lichtgroen te schilderen omdat dat de kleur was in de jaren 70.

IMG 0712De hekjes zijn gemaakt van evergreen strips van 0,75 x 0,75 mm. De hekjes worden uitgezet op millimeter ruitjespapier. De stripjes worden te lang geknipt en de horizontale liggers met een stukje tape vastgezet. De vertikale staanders worden erop gelijmd. Officieel zouden de staanders en liggers in 1 vlak moeten liggen maar dan heb je zoveel losse stukjes dat ik dat niet mooi strak krijg. Er zullen weinig toeschouwers zijn die het opvalt. Als de hekjes droog zijn worden alle stripjes op lengte geknipt.  Als de brug is gemonteerd kunnen de hekjes worden gelijmd.

Hierna kan alles 2 x worden geschilderd. Ik gebruik acryl als die kleur voorrradig is en anders  de gewone humbrol/revell potjes.Als alles klaar is kan de brug worden ingebouwd in de baan.

 

 

 IMG 0708IMG 0705 IMG 0732

IMG 0766