Aansluiting hoopjesweg te Hattem

Dit raccordementspoor takte ter hoogte van de kruising met de dorpsweg af van de hoofdbaan met een kruiswissel en vervolgde zijn loop evenwijdig aan de hoopjesweg. Aan het eind stak het de weg over en bediende de loods van IJzerleeuw. Een handelsfirma in metalen goederen.

Losweg Hattem

Op de losweg kwamen wagens cement in zakken voor de firma de Hezenberg en zelflossers met steenkool voor de lokale kolenboer.

NS DE III 146 tijdens de "NVBS- Dieselrondrit 1969" op het stationsemplacement in Hattem op 4.10.1969
Station Hattem midden jaren 60 (eigen collectie)
Loc 655 rangeert in Hattem.(eind jaren 60) Aan de loc de stortwagens van Zwarte Kip en achteraan de ESSO ketelwagens van de Berghuizer papierfabriek in Wapenveld (eigen collectie)
Loc 451 rangeert in Hattem in de jaren 60 (eigen collectie)
Loc 2502 in Hattem. jaren '60. Met aan de loc de ESSO ketelwagens van de Berghuizer papierfabriek in Wapenveld
Losweg Hattem 1967 (eigen collectie)

Aansluiting drankenfabriek "Zwarte Kip"

Tegenover de losweg en het voormalige station was de drankenfabriek "Zwarte Kip" gelegen. Dit bedrijf had dagelijks enkele "stortwagens". Stortwagens zijn gesloten wagens die worden ingezet voor van Gend en Loos vervoer. Bij het normale van Gend en Loos vervoer komen alle pallets met eenzelfde bestemming in 1 wagen. Bij stortvervoer is er niet voldoende lading voor 1 bestemming in 1 wagen. Nu wordt een aantal bestemmingen in 1 wagen samengevoegd. Als de stortwagens in Zwolle aankwamen werd de lading uit de wagens uit gesorteerd en bij andere wagens gevoegd zodat een volle wagen voor 1 bestemming ontstaat. Bij de "Zwarte Kip" stond altijd een ruime hoeveelheid stortwagens op voorraad zodat ik als kind de indruk had dat het hier om een enorm drukke aansluiting ging.

Besneeuwd emplacement van Hattem op 28-12-1976 (fotograaf O.de Vries)
Sein 122 als voorsein van inrijsein Hattemerbroek op 28-12 -1976 (fotograaf O.de Vries)
Station Hattemerbroek met de losweg op 21-3-1960. Deze losweg werd bediend vanuit Zwolle en niet door de trein die naar Hattem ging. (fotograaf J.G.C van de Meene)

 

Spoorlijn Apeldoorn-Heerde